9 reguli de bază în designul de interior
Fie că ai sau nu ajutor în amenajarea spațiului tău e bine să știi aceste reguli de bază în design-ul de interior, sau cel puțin reguli pe care eu le urmăresc în proiectele de design dar și când ofer consultanță.
1. Cunoaște elementele de bază
Nu oricine deține un ochi de designer de interior, însă sunt câteva aspecte pe care să le ai în considerare. De cele mai multe ori mă concetrez pe trei elemente, atunci când gândesc un spațiu nou: volum, luminozitate și flow. Volumul este redat prin alegerea piselor de mobilier în raport cu dimensiunea camerei dar și poziționarea geamurilor sau a usei. Luminozitatea este în ADN-ul Sundazed Interiors, iar calibrarea o fac de cele mai multe ori din cromatica, atunci când un spatiu este închis și nu are prea multa lumina naturala, optez pentru nuanțe deschise în amenajare. Flow-ul unei camere este extrem de important, acesta da direcția amenajării, e acel pragmatism pe care trebuie să îl ai pentru a obține echilibrul pentru un design funcțional cu o estetica frumoasă.
2. Confort
Multe obiecte sunt cool, și arata atât de bine în poze, însă le lipsesc o trăsătură importantă: confortul. Nu fă compromis atunci când vine vorba de confort și testează înainte de a face alegerea finală. The cool vibe will fade!
4. Mai mare! Da, este mai bine!
Atunci când ai un sentiment de îndoială, go big. Propun des piese înalte astfel încât să folosesc cât mai mult din spatiu, lucru care poate aduce anxietate pentru beneficiar, însă înțeleg destul de repede că este cea mai buna strategie. Același principiu îl folosesc și pentru obiectele de decor, perdele, covoare, you name it.
5. Planifică și iar planifică
Alocă timp pentru planificare înainte de a începe achizițiile. Înțelege ce nevoi ai, înțelege ce posibilități ai cu spațiul tău și focuseaza-te pe priorități. Atunci când am o conversație cu un client pornesc de la întrebarea “Ce nevoi dorești să iți rezolve acest spatiu? Și cum vrei să simți acest spatiu? Răspunsul primit e direcția la care te vei întoarce de fiecare dată atunci când vei avea nevoie să iei o decizie de design.
6. Echilibru
Totul în design este despre echilibru. Iar acest echilbru este des zdruncinat în folosirea culorilor și a finisajelor. Încearcă să păstrezi schemele de culori și finisaje în toate camerele, iar dacă vrei să introduci ceva nou, asigura-te că poți să îi oferi o continuitate, fie că se traduce într-o cană de cafea.
8. MĂSOARĂ!
Un spatiu confortabil și frumos este atunci când proporțiile sunt corecte, iar proporția este dată de dimensiuni. Așa că, măsoară și un alt trick pe care îl poți face este să iți lipești bandă adezivă pe jos conform dimensiunilor obiectelor pe care vrei să le pui în spațiu. De asemenea, nu te lua după ochi, daca ți se pare că intră acea comodă, nu înseamnă că vă și intra.