Cele mai cunoscute 12 stiluri de design interior

Trends come and go but style lives forever. Si asta am putea spune si despre tendintele interioare, care se misca in cicluri si reactioneaza la influentele externe, cum ar fi schimbarile sociale, tehnologia si mediul. Dar nici nu trebuie sa ne limitam la un singur stil, where is the fun in that? Iar daca iti propui o regandire a spatiului, acest proces poate fi mai usoar cu un designer de interior alaturi.

Dar daca intelegi toate stilurile de design disponibile (si exista multe, si toate sunt deschise interpretarii), inseamna ca esti perfect echipat sa le amesteci si sa le potrivesti dupa bunul plac si sa creezi o casa cu adevarat personalizata ce se va simti unica si speciala pentru tine.

Mai jos vei gasi 12 cele mai populare stiluri de design de interior, pe care le-am explicat pe scurt. Sa incepem!

12 stiluri de design de interior-Minimalism-Sundazed Interiors.jpeg

1. Minimalism

Un prieten apropiat al decorului contemporan, desi nu este la fel, casele minimaliste sunt definite mai mult prin ceea ce le lipseste. Fara ornamentatii excesive sau decoratiuni agitate, designul minimalist favorizeaza linii curate, simple si o paleta de culori neutre, cu accent pe arhitectura eleganta si simpla. Spatiile sunt de obicei deschise si aerisite si fiecare obiect sau piesa de mobilier are o functie sau un scop estetic. Arta este deseori abstracta sau moderna, iar interpretarile moderne se refera la piatra, beton si materiale din lemn brut. Daca nu esti dornic de o casa care este va parea aspra si goala, nu uita ca o baza minimalista se poate combina foarte bine si cu alte stiluri.

2. Industrial

Adesea influentat de locatia unei case sau de originea unei cladiri, designul industrial isi ia reperele de la apartamentele si depozitele din zonele urbane si industriale. Caracterizate prin finisaje brute, cum ar fi caramida expusa, lemnul netratat si metalul, vei observa adesea grinzi vizibile ale tavanului, corpuri de iluminat din metal sau cu lumina expusa si rame de ferestre din otel. Mobilierul este de obicei functional si nedecorativ, iar interpretarile mai recente includ deseori podele din lemn brut sau beton. Majoritatea stilurilor industriale favorizeaza o schema de culori neutra sau monocroma, iar designul se potriveste bine cu fotografia alb-negru sau cu arta abstracta.

12 stiluri de design de interior-Coastal-Sundazed Interiors.jpeg

3. Coastal (litoral)

Este definit de interioare relaxate, zone de locuit free flowing cu acel feeling lejer in stilul coastal (beachy) iar daca ai si putin noroc, vedere la apa . In timp ce estetica litoralului poate varia de la aspectul mai luxos si traditional Hamptons (placi meteorologice si o paleta de alb, gri si bleumarin) pana la o atmosfera cu influente spaniole (beton alb, cherestea naturala si ratan), dar toate de obicei imbratiseaza fibrele naturale precum inul si bumbacul; mobilier din rachita si corpuri de iluminat; verdeata tropicala si articole de uz casnic inspirate de litoral. In ceea ce priveste culoarea, vei gasi o tona de neutre cremoase intercalate cu accente bleumarin sau gri.

12 stiluri de design de interior-Bohemian-Sundazed Interiors.jpeg

4. Bohemian

Cunoscut drept copilul relaxat si liber in lumea designului de interior, casele boeme refuza sa adere la un set de reguli in design. In schimb, acestea vor prezenta o serie de texturi, materiale si finisaje cu efect unic. Vei gasi deseori mobilier de epoca, perne, corpuri de iluminat si covoare amestecate cu snururi colorate si obiecte decorative provenite din toate colturile globului. Cunoscut pentru amestecul de stiluri, culturi si epoci, exista de obicei un puternic sentiment eclectic care strabate casele boeme - mixul intre vechi cu nou, piese opulente locuiesc langa obiecte descoperite din piete cu vechituri si adesea nu exista o schema stricta de culori. Decoratiunile pot fi orice, de la afise incadrate si arta din lumea veche pana la obiecte gasite si vei intalni adesea o gama larga de materiale cum ar fi catifeaua, inul, pielea si ratanul aruncate cu maiestrie. Nu uita sa incluzi flori proaspete si plante verzi.

12 stiluri de design de interior-Country-Sundazed Interiors.jpeg

5. Casa de la tara

Stilul de casa de la tara se inspira de obicei din casele gasite in mediul rural. Este reprezentat de tonuri de pamant; mult lemn (usile hambarului si grinzile de tavan expuse sunt obisnuite), zidarie sau caramida; flori proaspete si texturi confortabile; casa de la tara se inclina puternic spre estetica fermei. Astepta-te sa vezi mobilier de epoca sau rustic, tesaturi florale si articole de uz casnic traditionale, purtate de timp, precum farfurii din portelan si perne brodate. In timp ce multe case noi reflecta stilul intr-un mod mai modern, atmosfera generala nu este studiat asa ca nu totul se va potrivi.

6. Traditional

Gandeste-te la stilul de interior clasic, pe care il observi adesea in casele europene cu detalii frumoase de patrimoniu. Un stil care evita in general tendintele interioare actuale, casele traditionale favorizeaza lemnul inchis la culoare, designul de mobilier decorat si tesaturile cu modele bogate. Casele sunt de obicei in stil ornamental, cu multe atingeri decorative precum perdele, draperii si volane așezate langa tesaturi luxuriante precum catifea, matase si brocart. Covoarele sunt de obicei orientale si vei gasi cu usurinta comori din lumea veche, cum ar fi portelan albastru si alb, carti si harti de epoca si decantatoare de cristal punctate peste tot. Stilul traditional este despre familiar si reconfortant, oferind caldura, confort si un sentiment de istorie.

12 stiluri de design de interior-Contemporan-Sundazed Interiors.jpeg

7. Contemporan

Casele contemporane sau moderne sunt inradacinate in acum. Desi acest lucru ar putea parea vag si deschis interpretarii, gandeste-te la casele contemporane ca fiind actuale in toate sensurile cuvantului - ele imbratiseaza de obicei tendintele interioare populare si amesteca o varietate de stiluri. In timp ce ideea noastra de contemporan se va schimba fara indoiala la fiecare doi ani, fii sigur ca vei gasi adesea un amestec de mobilier de designer iconic, arta contemporana si accesorii moderne in orice casa contemporana. In acest moment, aspectul contemporan este o paleta de culori neutre, cu articole de uz casnic rotunjite si sculpturale, care ocupa locul central, plus finisaje elegante, luxoase, precum marmura, beton si terrazzo in baie si bucatarie.

12 stiluri de design de interior-Modernist-Sundazed Interiors.jpeg

8. Modernist

Una dintre cele mai influente miscari de design din secolul al XX-lea, ce se simte si astăzi. In linii mari, stilul Modernist se referă la explozia de creativitate care a luat nastere din boom-ul post-al Doilea Razboi Mondial de la sfarsitul anilor 40, 50 si 60 - unul care a cuprins arhitectura, designul industrial, arta si designul grafic. Desi nu are radacini intr-o anumita tara sau designer, stilul de la mijlocul secolului se bazeaza pe forme simple, functionale, forme organice sau naturale inspirate si design egalitar.

De la iconicele scaune Chandigarh ale lui Pierre Jeanneret (care sunt imposibil de evitat, mai ales pe Instagram) pana la scaunul si otomanul Charles si Ray Eames, liniile curate, geometrice si de design de la mijlocul secolului sunt inca in mod izbitor relevante astazi. Arhitectural vorbind, liniile geometrice si ferestrele mari (concepute pentru a lasa natura sa intre) sunt inca prezente in casele moderne, iar designul poate fi incorporat cu usurinta in multe interioare. La mijlocul secolului se asorteaza bine cu culorile calde si pamantii din anii ’70 - si vei gasi deseori ca mobilierul este realizat din lemn in tonuri medii.

12 stiluri de design de interior-Rustic-Sundazed Interiors.jpeg

9. Rustic

Dupa cum reiese din definitia dictionarului, rusticul se refera la un stil natural si relaxat, unul care favorizeaza simplitatea si autenticitatea. In timp ce semnificatia cuvantului in sine ar putea sugera ceva rural, in designul interior poate cuprinde o gama largă de stiluri, de la ferma la cabana, pana la coastal. Casele rustice sunt de obicei decorate de flori salbatice sau verdeata, iar materialele includ lemn brut sau recuperat si piatra, plus tesaturi naturale precum bumbac, panza si in. Desi nu este timid de ornamentare, stilul este de obicei simplu, nepretuit si practic. Casele tind spre tonuri naturale sau pamantesti si de obicei exista un sentiment de caldura tactila intr-un spatiu. Vibe-ul este atemporal, fara tendinte si fermecator - nu este de mirare ca multe case rustice subscriu la filosofia japoneza a Wabi-sabi, care gaseste frumusetea in imperfectiune si natura.

10. Scandinav

Acest stil de design interior este inspirat de case din tarile nordice precum Suedia, Danemarca si Norvegia. Desi sunt adesea caracterizate ca fiind minimaliste si complet albe, multe case, in special cele daneze, incorporeaza culori si modele indraznete, jucause. Mobilierul este elegant, sculptural si funcțional (cum ar fi scaunul Wishbone al lui Hans Wegner), cu o utilizare larga a lemnului mai deschis la culoare, cum ar fi fagul si pinul, precum si texturi naturale precum ratan, lana si blana. Datorită iernilor lungi nordice, casele Scandi folosesc pe larg lumina naturala si pastreaza nuantele interioare dezactivate si stralucitoare. Admirat pentru simplitatea si funcționalitatea lor, nu vei gasi exces de decor sau dezordine intr-o casa scandinava, dar vei gasi linii frumoase, curate si verdeata ampla care functioneaza pentru a amenaja un spatiu.

12 stiluri de design de interior-ArtDeco-Sundazed Interiors.jpeg

11. Art Deco

Aceasta miscare de arta decorativa a luat nastere in Franta in anii 1910, dar a prins contur dupa primul razboi mondial dupa ce a fost expusa la Paris in timpul expozitiei internationale de arta decorativa si industrii moderne din 1925, popularitatea aspectului continuand pana in anii '30. Dand prioritate designului elaborat, decorativ si formelor geometrice stilizate, Deco favorizeaza materialele create de om, cum ar fi sticla, plasticul, cromul si otelul, contrastate cu materialele naturale precum jadul, argintul si fildesul. Cu semnatura stilului jucaus, elegant si costisitor, imitat peste tot - in arhitectura, mobilier si moda, in special - Art Deco a fost reprezentarea suprema a modernitatii in timpul sau. Inca pretuit astazi, estetica Deco poate fi savurata in multe case si cladiri de la inceputul secolului al XX-lea si ii poti urmari influenta peste tot.

12 stiluri de design de interior-Eclectic-Sundazed Interiors.jpeg

12. Eclectic

Desi nu sunt exact la fel în sine, casele eclectice si maximaliste iau ambele elemente din alte stiluri de design interior si le combina in moduri noi si interesante. In timp ce casele eclectice iau indicii din tot felul de stiluri de design si perioade de design (Memphis Milano este un favorit obisnuit) si poate ajunge destul de echilibrat; casele maximaliste adopta o abordare “More, is more”, favorizand culorile stralucitoare, modelul indraznet, grafica puternica, formele avangardiste si lucrarile de arta atragatoare. Daca te gandesti la maximalism ca la opusul polar al minimalistului, vei incepe sa intelegi aspectul. Tapet modelat si puternic, texturi stratificate si o schema bogata de culori. Ambele stiluri necesita o editare atenta a culorilor si a pieselor statement si trebuie sa existe un sentiment de coeziune si intentie de proiectare pentru ca aspectul sa nu se apropie de un teritoriu haotic.

Acum ca ai citit despre aceste stiluri populare sper ca iti poti face o idee despre ce ti se potriveste tie. Insa daca mai ai nevoie de ajutor poti sa incerci quiz-ul “Sundazed Style Diagnstic” care iti va spune este stilul tau de design de interior.

Articolul este tradus si adaptat.

Adina

Bringing sunshine, one design project at a time ☀️

Previous
Previous

Halloween Deco Inspo

Next
Next

Deco Days 2021