Proiect Ludoteca - Biblioteca Ion Creanga, Bucuresti

De la început am zis că nu vom promova studioul de design folosind randari, nu că ar fi ceva greșit, ci mai mult pentru că noi ne dorim să arătăm rezultatul final. Însă, bineînțeles noi ne folosim de randări și de moodboard-uri în conceperea proiectelor noastre, și chiar destul de mult :)

Pentru proiectul Biblioteca Ion Creangă, București, nu prea am de ales, trebuie să mă folosesc de randările pe care le-am făcut că să reușim să îl și aducem în realitate. Dar până să ajung acolo, aș vrea să încep cu începutul.

Cei de la Asociatia Young Initiative, m-au abordat acum câteva luni și mi-au dat un challenge: să fac un design nou și fresh pentru Ludoteca, o zonă destinată copiilor și părinților din cadrul bibliotecii, un loc de joacă, unde să se desfășoare diverse ateliere și bineînțeles să descopere universul cărților. O sală relativ mare de 30m2, cu tavan înalt și ferestre în arcade, dintr-o clădire istorică cu diverse limitări (fară intervenție la tâmplărie și la pardoseală).

Mi-am luat brief-ul de la personalul din Bibliotecă, că să înțeleg nevoile lor dar și a vizitatorilor și am înțeles destul de rapid că este nevoie de o administrare mai bună a cărților, pentru că sunt foarte multe și diferite, categorisite pe subiecte și vârstă de interes. Apoi un alt element important era nevoia de un spațiu flexibil în care mobilierul să poată fi ușor mutat, repozitonat, deoarece se susțin des ateliere. Iar pe lângă aceste 2 mari nevoi - funcționale, se dorea și zone de citit și de stat, zone de jucat și de ce nu puțină poveste.

Pornind de aici am început să conturez Moodboard-ul de concept care tratează cele 2 mari nevoi - depozitare și modularitate, dar pe care a trebuit să le încorporez și într-un context stilistic și cromatic, date fiind limitările spațiului.

Moodboard Concept - Ludoteca de la Creanga

Următorul pas a fost setarea paletei cromatice, construcția ei a plecat și de la culoarea parchetului existent, la care nu puteam interveni, cu strategia de a aduce atmosfera de poveste, implicit tonuri deschise, calde și jucăușe.

Paleta cromaticâ - Ludoteca de la Creangâ

Layout-ul a fost gândit astfel încât să lăsăm spațiul central liber pentru explorare, astfel ne-am folosit de pereți pentru a gândi corpurile de bibliotecă pe care le-am legat cu o bancă în zona ferestrelor care nu numai că optimizează zona de așezat dar devine și un punct de atracție menit să te îndemne la citit.

Plan 2D - Ludoteca de la Creangâ

Toate aceste direcții au dus la aceaste randari, ce vor fi respectate în procent de 80-90%.

In acest moment avem stabilit calendarul pentru renovarea ludotecii şi se estimează că aceasta se va desfăşura în lunile aprilie-mai.

Proiectul demarează datorită donaţiilor stranse pană acum şi unor sponsorizări generoase, dar avem nevoie în continuare de prieteni care să facă parte din povestea noastră!

Puteți face acest lucru aici: https://www.younginitiative.org/modernizare-ludoteca/

Adina

Bringing sunshine, one design project at a time ☀️

Next
Next

Mixul de emoții dintr-un proiect de amenajare