Mixul de emoții dintr-un proiect de amenajare

M-am gândit un an întreg la acest subiect și cum vreau să îl dezbat pe larg. Voi începe prin acest articol de blog, pe care sper ca mulți să îl citească, mai ales cei care se pregătesc de un proiect de amenajare.

Am parcurs un număr generos de proiecte care m-au învățat multe, atât din punct de vedere tehnic cât și din punct de vedere emoțional și evident am devenit mai pregătită. Însă în vreme ce eu am cumulat informații mi-am dat seama că noii clienți care mă abordează nu sunt mereu cei mai pregătiți emoțional. Este un aspect pe care încerc să îl gestionez cât pot eu de bine, dar bineînțeles it’s not about me, is it?

Indiferent de tipul de proiect de amenajare și indiferent dacă lucrezi cu un designer de interior sau cu o echipă extrem de recomandată sau produse de top, situații imprevizibile apar, unele mai mărunte altele poate un pic mai complexe, însă ele apar, și este important să fii pregătit (noi cu siguranță suntem). Zic asta pentru că aceasta pregătire ajuta atât în depășirea și rezolvarea situațiilor în timp optim dar și în a evita o evaluare negativa care ar putea umbri toate reușitele unui proiect complex.

Let’s begin!

The initial thrill și poate un pic de anxietate

Cei care solicită serviciile noastre de design vin cu mult entuziasm. Tocmai și-au achizitonat o casă, urmează ca viața lor să se transforme. Iar dacă și apelează la noi, clar își doresc să fie frumoasă și funcțională, însă vin și cu puțină anxietate. Anxietate că poate noi nu le vom oferi ce își doresc, sau că poate o să îi forțăm să facă ceva ce nu vor sau sunt sceptici din fire. 

Ambele sentimente sunt valide însă recomand doar entuziasmul :) Partea de anxietate, sugerez să ți-o calmezi pentru că nu vom face nimic din ce tu nu îți dorești. Ce vom face este: să îți spunem tot timpul adevărul, să îți dam soluții, să creăm un concept special pentru tine și să îți punem la dispoziție toate instrumentele pentru a aduce conceptul tău la realitate.

Primele provocări

De cele mai multe ori partea de concept merge smooth pentru că și noi avem un proces de discovery bine pus la punct. Pot apărea provocări în acest pas doar dacă reapare anxietatea aceea de la început (ți-am zis, trebuie să o calmezi). 

Însă cred că primele provocări apar în momentul în care avem bugetul construit și intervin primele negocieri interne, poate nu cunoști costurile industriei și simți nesiguranță, nemulțumire și indignare. Realitatea este că, “Acestea sunt prețurile pieței.” și mereu recomand 3 variante de preț indiferent de serviciu sau produs. Ce este important de menționat este că noi avem discuția de buget la început și știm pe unde ne scăldam. De aceea bugetul este un aspect obligatoriu de definit clar pentru tine.

Pierderea răbdării și frustrarea

În funcție de fiecare tip de proiect, apare un moment sau chiar mai multe în care răbdarea este supusă testului. Această lipsă de răbdare își face prezența mai ales când nu se pot vedea progresele sau intervin aceste situații imprevizibile mai mici sau mai mari. Bineînțeles, împreună cu frustrarea. 

De cele mai multe ori aceste întâmplări, precum: timpi întârziați pentru manopera sau mobilier la comandă, comenzi greșite, erori de livrare, defecte etc, le experimentăm pe la mijlocul implementării, iar tu s-ar putea să nu nu vezi luminiță de la capătul tunelului. Noi o vedem, pentru că am trecut prin multe situații imprevizibile și pentru că efectiv de fiecare dată se găsește soluția potrivită, poate chiar mai multe. De aceea sfatul meu în acel moment este să te dai un pas în spate și să evaluezi tot parcursul până în acel punct și pașii realizați, să privești un pic obiectiv și să te concetrezi la soluție. Norul negativ știu că va exista însă nu-l lăsă te acapareze, it’s part of the journey.

Altfel poate influența negativ procesul până la finalul lui, și sincer nu merită.

Fericirea de la capătul proiectului

Deși mai corect ar fi “Fericirea după 2 luni de la finalizarea proiectului”. Realist, punctul anterior nu este gestionat tot timpul bine de clienți și unii ajung să își ducă frustrarea până la finalul proiectului, atât de mult încât mai mult sunt fericiți ca scapă, nu neapărat de rezultatul final. De multe ori mă amuză cum mulți observă rezultatul abia când văd fotografiile de final, deci cam la 2 luni de la finalizarea proiectului. 

Defapt în ultimul punct stă și motivul real al acestui articol și anume că îmi doresc ca toți beneficiarii să se bucure de acest proces pe tot parcursul lui și mai ales la final când e totul gata, iar asta se poate doar daca navigați lin prin toate emoțiile ce apar în aceasta “călătorie”. Este un proces frumos de cunoaștere personală care are ca rezultat o promisiune de viitor pentru cum vrei să îți trăiești viața în acel spațiu și cum te va ajuta să devii your best self.

And guess what? Fericirea chiar o vei regăsi în fiecare zi după finalizarea proiectului pentru că acea promisiune este acum o certitudine.

Adina

Bringing sunshine, one design project at a time ☀️

Previous
Previous

Proiect Ludoteca - Biblioteca Ion Creanga, Bucuresti

Next
Next

Happy 3rd